24 Ağustos 2009 Pazartesi

Cinayet Nasıl İşlenir? No:1, Double Indemnity

Double Indemnity tek bir fazlalığı olmayan, seyirciyi sürekli takipte tutan, mükemmel bir film noir. Konusu zengin kocasını sevmeyen, hayatını yaşamak isteyen Phyllis'in sigortacı satıcısı Walter'ı ayartması, adamın zaten ayartılmaya müsait olması ve birlikte bir cinayet işlemeleri. Kişiler soğuk sarışın bir femme fatale, zeki bir sigortacı ve sigorta başvurularını dedektif gibi takip eden şefi Barton. Bütün bunlar çok bilindik, çok tekrarlanmış gibi görünüyor, ama sonradan çekilen bütün benzeri filmler double indemnity'nin mükemmelliğine ulaşmaya çalışan bahtsız denemelerden başka bir şey değil. Katilin kim olduğunu merak ettirmek yerine, bir cinayetin planlanışını, işlenmesini ve açığa çıkartılmasını ortaya koyuyor. Üstelik katiller öldürdükleri adamın sigortasını çifte tazminat olarak almaya kalkışacak kadar cüretkar.

Film üç kişinin hesapları çevresinde dönüyor. Başroldeki Walter hırsına yenilip dürüst hayatını bırakan, attığı her adımı hesaplayan, arada insani duygular gösteren bir adam. Filmi onun gözünden takip ettiğimiz için cinayeti işlerken ve cinayet sonrasında geçtiği sorgularda o soğukkanlılığını korurken biz soğuk terler akıtıyoruz. Barton hayatını sigorta şirketini kandırmaya çalışan insanları yakalayarak kazanan, içgüdüleri sayesinde bunda gayet başarılı olan bir adam. Barton filmde dürüstlüğün tek simgesi, ancak o da bunu şirketin para kaptırmaması için yapıyor. Filmde en az özdeşleşilecek karakter her zaman kendini karanlıkta tutan, duyguları kontrollü olan gözü kara Phyllis. Adamlar düşünceleri, şüpheleri, iddialarıyla sürekli kendilerini ortaya koyarken, Phyllis son ana kadar sürekli oynuyor. Film Walter'ın Phyllis ve Barton ile ilişkisi ve bunların plan kurma ve birbirlerinin planlarını çözme konusundaki yeteneklerini çarpıştırmaları üzerinden yürüyor.

Double Indemnity minimal, zekice kurgulanmış, kara bir film. Bu filmden öğreneceklerimiz arasında cinayet işlemeye kalkışırsanız çelik gibi sinirlerinizin olmasının şart olduğu ve öldürmek amacıyla ateş ediyorsanız ikinci atış için tereddüt etmemeniz gerektiği var. Bir de aman hedefine ulaşmaya karalı kadınlara dikkat edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder