24 Ağustos 2009 Pazartesi

Kurgunun Kurgusu No:3, The Imaginarium of Dr. Parnassus

Terry Gilliam'ın son şahanesi Cannes'da premier'i yapılmış, 16 Ekim 2009'da sinemalara düşmeye başlayacak olan The Imaginarium of Dr. Parnassus. Filmin yarattığı hayal dünyası ve büyüleyici görüntülerine gelmeden önce herkesin ilgisini çekecek tarafı Heath Ledger'ın ölmeden önce oynadığı son film olması. Hatta çekimler esnasında öldüğü için yönetmenin aklından geçen ilk şey filmin bu olaydan sonra devam edemeyeceği olmuş. Bu talihsiz durumu çözmek için Ledger'ın oynadığı Tony rolünü, karakterin geçirdiği üç değişimi - hayal dünyasına giren aynaya girişi - esas alarak üç farklı aktörün oynamasına karar verilmiş. Bu aktörler sırasıyla Johnny Depp, Colin Farrell ve Jude Law. Bu dahiyane çözüm hem Ledger'ın performansının bir defa daha izlenmesini, hem de filmin farklı aktörlerle zenginlik kazanmasını sağlayacak gibi görünüyor. Ledger'ın filmin önüne geçmesi filme zarar vermekten çok onu destekleyecek gibi geliyor bana, çünkü bunun bir önceki örneği Joker.

Film günümüz Londra'sında bir gezici tiyatronun etrafında geçiyor. Tiyatronun sahibi 1000 yaşındaki Dr. Parnassus. Bu tiyatronun seyircileri aynadan geçerek hayal dünyalarını keşfetme olanağına sahip oluyorlar. Dr. Parnassus'un özelliği insanların hayallerini yönlendirebilmektir. Ölümsüzlüğünü ise şeytanla - nam-ı diğer Tom Waits - yaptığı anlaşmayla kazanmıştır. Şeytan anlaşmanın karşılığı olarak 16 yaşına geldiği zaman Dr. Parnassus'un kızına sahip olacaktır. Doktor kızını kurtarmak için kızını evlendireceği vaadiyle yardım ister.


Fragmanın büyük bir beklenti yarattığı çok açık. Ama ben fragmanda öne çıkartılan uçucu görselliğinden ziyade Fisher King, 12 Monkeys ve Fear and Loathing'in yönetmeninden içerik açısından dopdolu, ölümsüzlük, hayaller, neşe-keder gibi konularda farklı anlamlar yaratan, daha ağır bir film bekliyorum. Hadi hayırlısı...

Yüksek çözünürlüklü fragmanı resmi sitesinde yer alıyor:
http://www.doctorparnassus.com/

Diğer video ve fotoğraflara şuradan ulaşabilirsiniz:
http://www.imaginariumofdrparnassus.com/multi-media

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder