18 Şubat 2009 Çarşamba

Arkadaşım Vam, Arkadaşım Pir


Korku filmlerine kaldığım yerden devam ediyorum: Let the Right One In/Låt den rätte komma in. Konusu acımasız çocuklar ve vampirler. Yok, daha doğrusu sadece vampirler. Romanı ve senaryoyu yazan John Ajvide Lindqvist, filmini çeken Tomas Alfredson. Baş karakterler zorba okul arkadaşlarının sataştığı 12 yaşında Oskar ve yanındaki eve taşınan 12+ yaşında kan içici Eli. Film fantastik olduğu kadar dramatik. Vampir geleneklerini aynen sürdürdüğü halde tuhaf derecede gerçekçi bir öyküsü var. Sanırım bunun nedeni yazarın çocukluğundan otobiyografik öğeler taşıması. Ön planda Oskar'ın sıkıntıları, korkuları, gizli eğilimleri var. Büyümek yeterince zor, bir de üstüne okulda tuhaf ve yalnız çocuk olmak, dahası boşanmış ebeveynlerin ayrı evlerinde yaşamak daha da zor.


Fimde korku yaratan etmenlerin büyük kısmı hırpalayan, dalga geçen, tehdit eden kontrolsüz çocuklara ait. Mercan Adası'na değil de Sineklerin Tanrısı'na inanan biri olarak çocukları yırtıcılıkta vampirlere benzetiyorum. Eli ve bakıcısı taşındıktan sonra kasabada olanlar bu güvensizliği bir üst raddeye getiriyor. Ama çocuklar arkadaşlık kuruyorlar. Vampirin herkes için yarattığı tehlike Oskar'a işlemiyor. Bir yandan Eli ümitsiz bir durumda ortaya çıkan Küçük Prens'e benziyor. Ama bu yeni samimi arkadaş aslında şiddet ile dolu. Oskar'ın duyduğu nefreti, almak istediği intikamı cisimleştiriyor, yaşayabilmak için insanları öldürüyor.


Bir korku filminde hem saf hem de acımasız çocuk dünyasını çok iyi kullandığı ve klişe vampir filmlerine farklı bir yorum getirdiği için yazarı çok başarılı buldum. Minik oyuncular da gayet güzel performans veriyorlar. Çocukların yakınlaştığı duygusal sahneler ve bir sürü hatanın yapıldığı öldürme teşebbüsü sahneleri arasında gidip gelmek tuhaf bir etki yaratsa bile bu film izlenir ve benzerlerinden farklı bir yere özenle konur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder